Interjúk

Interjú Szentirmay Klárával, a Working Holiday vízum “Édesanyjával”

Szentirmay Klára Magyarország tiszteletbeli főkonzulja volt 2010 és 2014 között. 2013-ban a köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott az új-zélandi magyar közösség érdekében, valamint az új-zélandi Magyar Szó című folyóirat szerkesztésében végzett kimagasló munkája elismeréseként. Nemrég megkapta a Királynő Szolgálatában Érdemrendet (Queen’s Service Medal), amely Új-Zéland egyik legrangosabb kitüntetése.
Az a megtiszteltetés ért minket, hogy elfogadta a felkérésünket és interjút készíthettünk Vele arról, mi is volt az előzménye mindannak, hogy most évente száz fiatal számára nyílik meg a lehetőség, hogy belevágjon élete legjobb évébe.

Mivel személyesen is volt szerencsénk megismerkedni Wellingtonban Klárával és kedves családjával, ezért ahogy a kinti mindennapokban, úgy az interjú során is tegődünk Vele.

1. Kérlek, először is mesélj egy kicsit magadról és a családodról, hogyan kapcsolódtok Új-Zélandhoz!

Új-Zéland 1117 magyar menekültet fogadott be az ’56-os forradalom után, köztük az én két szülőmet, Szentirmay Pált és Schéda Klárát is. Húgommal együtt azok szerencsés „idegenben született” gyerekek közé tartoztunk, akiket a magyarság iránti tiszteletben és szeretetben neveltek a befogadó hazában. A magyar szokások mellett, szüleink továbbadták nekünk az anyanyelvet is, és megtanítottak magyarul írni, olvasni. Én már új-zélandihoz mentem hozzá, de olyan valakihez, aki magáévá tette a „magyar ügyet”, mi több, támogatta gyermekeink kétnyelvű nevelését. Gyerekeink tehát a második Új-Zélandon született generáció tagjai, de ennek ellenére folyékonyan beszélnek, írnak, olvasnak magyarul.

2. Ez tényleg hihetetlen, nem jellemző a harmadik generációs fiatalokra már, hogy tovább viszik szüleik, nagyszüleik anyanyelvét. Egyébként hogyan kell elképzelni, miként telnek egy tiszteletbeli konzul mindennapjai?

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, egy tb. konzul hétköznapjai lényegében arról szólnak, hogy telefonon és email-ben felvázolt kérdésekre válaszol. Főleg a klasszikus konzuli, azaz állampolgársági, anyakönyvezési, hitelesítési ügyekben keresnek fel, de akad mindenféle, és persze van, aki éppen Magyarországra készül és azzal kapcsolatban jelentkezik. Egyébként pedig egy tb. konzulnak a legfontosabb feladata a bajba esett magyarokon segíteni, legyen az egy balesett áldozata, vagy éppen egy börtönben lévő honfitárs.

3. Talán sokan nem tudják, de a Working Holiday vízumot Neked köszönhetjük. Honnan jött az ötlet, hogy a magyar fiatalok számára elsőként Új-Zéland legyen az a célország, ahová ezzel a vízummal utazhassanak?

Frissen felavatott konzulként figyeltem föl rá, hogy milyen jó dolga van némely európai országnak, akiknek fiatal állampolgárai szabadon jöhetnek ide Új-Zélandra, akár egy évre szétnézni és dolgozgatni. Miután Magyarország az EU-hoz csatlakozott 2004-ben, beszereztem mintákat Új-Zéland más országokkal kötött Working Holiday egyezményeiről, és ezek alapján azt javasoltam a Canberrában lévő Magyar Nagykövetségnek, (akik Új-Zélandra is akkreditáltak), hogy jó lenne, ha Magyarország és Új-Zéland között is működne egy ilyen egyezmény… Nyolc évre rá meg is valósult.

Lapozz tovább a teljes interjúért..

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10