GYIK

Gyakori Kérdések

 

Nagyon szeretnék világot látni és hallottam, hogy létezik ez az éves Working Holiday vízum. Bárhová utazhatok ezzel?

Magyarországnak jelenleg 8 országgal (Új-Zéland, Ausztrália, Tajvan, Chile, Japán, Dél-Korea, Hong Kong és Argentína) van már életbeléptetett kétoldalú megállapodása, ezekbe az országokba tudsz Working Holiday vízummal (WHS) utazni.

És mit kell tennem ahhoz, hogy ilyen vízumhoz jussak?

Először is érdemes tájékozódnod az oldalunkon, illetve Új-Zéland esetében az www.immigration.govt.nz honlapon, ausztrál whs-ről bővebben itt tájékozódhatsz. Az új-Zélandi vízumot évente egyszer nyitják meg (ez eddig mindig április második felében történt), ezt követően pedig pályázni kell rá. A többi ország esetében folyamatosan igényelheted, év közben is.

Meddig érvényes ez a vízum és mivel másabb, mint egy turista vízum?

A Working Holiday vízum specialitása, hogy egy évig tudsz vele utazgatni, miközben akár dolgozhatsz is. Ez azért nagyszerű, mert nem kell egy évnyi tartalékkal rendelkezned, az utazáshoz szükséges pénzt menet közben is meg tudod keresni.

Tényleg tudok dolgozni is ezzel a vízummal? Ha igen, milyen munkákat kaphatok?

A Working Holiday vízum specialitása, hogy egy turista vízum és egy munkavállalási engedély ötvözése: WHS vízummal egy évig tartózkodhatsz az adott országban és vállalhatsz legálisan munkát. Főként egyszerűbb, szezonális jellegű munkákra gondolj.

Munkavállalás esetében van valamilyen korlátozás?

Igen, mivel a Working Holiday vízum nem egy munkavállalói vízum, így nem jogosít korlátlan munkavégzésre: egy évig dolgozhatsz és egy adott munkavállalónál maximum 3 hónapot (Ausztrália esetében ez 6 hónap).

Évente tényleg csak százan kaphatják meg ezt a vízumot?

Új-Zéland, Dél-Korea és Tajvan esetében igen, jelenleg 100 fő a létszámkorlát, az ausztrál és japán WHS évi 200 főt engedélyez. Chile esetében nincs létszámkorlát.

Jövőre leszek 35 éves. Akkor is pályázhatok még a Working Holiday vízumra?

A fogadó országtól függ: Dél-Korea, Japán és Ausztrália esetében 30 év a korhatár (30 évesen még lehet pályázni, a 31. születésnap után már nem), Új-Zéland, Tajvan és Chile esetében 35 év (35 évesen még lehet pályázni, a 36. születésnap után már nem).

Szükségem lesz valamilyen nyelvvizsgára a vízumhoz?

A vízumhoz nem kell, de értelemszerűen a saját helyzeted könnyíted meg, minél jobb nyelvtudással érkezel az adott országba. Különösen igaz ez az ázsiai országokra.
Az ausztrál WHS-hez szükséged lesz nyelvvizsgára. Az ausztrál vízum feltételeiről bővebben itt tájékozódhatsz.

Tényleg tudok önkénteskedni Új-Zélandon?

Igen, de nem csak Új-Zélandon. Már világszerte dolgozhatsz szállásért és ellátásért cserébe. Csupán néhány dollárodba kerül évente, és a világ kinyílik számodra. Ez az egyik legjobb lehetőség az olcsó utazgatásra. A főbb információkért csekkold: www.workaway.info , www.helpx.net, www.wwoof.net.

Milyen közlekedési eszközzel érdemes Új-Zélandon utazgatni? Mindenképp vegyek autót?

Az autó óriási szabadságot ad, ez tény. Új-Zéland és Ausztrália is a roadtrip-ek országa, a campervan-ek (kvázi lakóautókká átalakított kocsik) őrületes tempóban cserélnek gazdát az utazók között. Emellett léteznek nagyon jó busztársaságok is, amik az egész országra nézve kínálnak felfedező utakat. Aki nem szeretne egyedül utazgatni, vágyik a nagy társaságra és nincs kedve stoppolni, azoknak ajánljuk az alábbi buszos hop on-hop off utakat:
Ha úgy döntesz, hogy a megérkezésed követően szeretnél autót vásárolni, fontos, hogy alaposan tájékozódj az autó állapotáról és javasoljuk a nemzetközi jogsi elkészítését is, mielőtt útra kelnél.

Új-Zéland tényleg annyira biztonságos ország?

Tényleg, Új-Zéland még mindig a tíz legbiztonságosabb ország között szerepel.

Igaz, hogy akár egy évnél is tovább maradhatok WHS vízummal?

Új-Zéland esetében 3 hónappal, Ausztrália esetében akár 2 évvel lehet meghosszabbítani speciális feltételek teljesülésekor.

A Working Holiday vízumot rajtatok keresztül kell igényelnem?

A Working Holiday vízumot nem a WorkingHoliday.hu oldalon keresztül kell igényelned, hanem az adott ország Immigration honlapján, vagy a külképviseleti szerveknél.

Olvastam az ausztrál vízum esetében, hogy Kormányzati Támogatói Levélre lesz szükségem. Ezt hol tudom beszerezni?

Most már nincs szükség erre a dokumentumra.

Szeretnék utasbiztosítást kötni, de nem tudom, hogy melyiket érdemes választanom. Tudnátok segíteni?

Új-Zéland esetében a www.orbitprotect.com Working Holiday vízumosoknak szóló biztosítását ajánljuk.