8 titok, amit mindenképp tudnod kell, ha Working Holiday vízummal utazol!

Avagy mitől lesz ez életed legjobb éve?

 1. Ne a csodát várd! Mindenképp lesz csoda, csak nem úgy, ahogy Te azt gondolod!

Az első és legnagyobb hiba, amit a WHS-esek el szoktak követni, hogy legtöbben ettől az évtől, kalandtól várják, hogy életük megrekedt gondjai egy csapásra megoldódjanak. Sajnos megsúgok egy nagy igazságot: ami itthon bántott, nyomasztott, annak a zöme megy Veled, legyen az 8 vagy 18 ezer kilométer. A problémák többsége tényleg vagy hazavár, vagy Veled tart, nem tudod kitenni a hátizsákodból. Így aztán csodát várni csak csalódást jelent. Ha azt hiszed, hogy kint kolbászból lesz a kerítés, hogy egyből lesz szuper munkád, barátaid, szerelmed és egy olyan életed, amiről mindig is álmodtál, kötöttségek és felelősségmentes mindennapok, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak.

Tény, hogy teljesen más élethelyzet lesz, de döntéseket itt is minden nap kell hoznod, ráadásul sokszor a testi épségedre, biztonságodra, a megélhetésedre, vagy épp a jövődre vonatkozóan. És a csoda még a világ másik végén is csak akkor történik meg, ha teszel érte és nyitott vagy rá.

 1. A Working Holiday vízum a tudatos és talpraesett utazók vízuma

Bizony, ez nem egy olyan ösztöndíj, ahol várnak Téged a reptéren, lesz előre leszervezett munkád, szállásod, barátaid, stb. Illetve lehet minden, de ezeket mind Neked kell megteremtened. Képzeld el, hogy úgy csöppensz egy talán számodra eddig vadidegen földrészre, országba, hogy nem ismered sem a kultúrát, sem a helyieket és esetleg a nyelvet sem beszéled tökéletesen. És mindaz, amit idáig itthon letettél az asztalra, hirtelen ’huss’, kvázi eltűnik. A ’tabula rasa’ nagy előnye ugyanaz, mint a hátránya: itt egy teljesen tiszta lappal indítasz, bizonyíthatsz, tehát minden egyes apró lépés a Te döntésed.

Rajtad múlik, hogy hol eszel, alszol, milyen munkát akarsz és tudsz elvállalni, hogy teljesítesz, miként építed a kapcsolataid, és hogy mennyit költesz, vagy hogyan spórolsz. Éppen ezért nagyon felkészülten és tudatosan kell összetenned egy ilyen évet, de ha a legfontosabb szabályokat és jó tanácsokat betartod, akkor fantasztikus élmény lesz megélned a döntéseid azonnali hatását.

 1. Magabiztos nyelvtudásra szükség van

Igen, és itt a magabiztos alatt nem azt értjük, hogy szerinted elég az a gyenge középfokú, amit érettségi előtt tettél le, de amúgy nem használtad a nyelvet jó 5-10 éve. Mondanám, hogy az angollal lesz a legkönnyebb dolgod, hiszen a koreai vagy a mandarin még nehezebbek, de egy jó déli-szigeteki farmer kiwi akcentusa gyakorlatilag felér egy ismeretlen nyelvvel. Szóval, nem, sajnos nem lesz elég az otthon szerzett és rég feledett nyelvtudásod. Mindenképp gyúrj rá kiutazás előtt: nézz filmeket az adott ország nyelvén, szerezz language tandem partnert, fogadj couchsurfereket, vagy kezdd egy nyelvtanfolyammal, amikor kiérsz. Ez utóbbi már csak azért is nagyon hasznos, mert egyből lesz egy csomó szuper nemzetközi barátod és nem érzed majd magad olyan egyedül a nagy ismeretlenben.

JUF33

 1. Ne a magyarokat keresd, velük itthon is bandázhatsz!

Drasztikusan hangzik? Pedig hidd el, ez az egyik kulcsa annak, hogy valami hihetetlen sokszínű és felejthetetlen éved legyen. Miért? Mert magyarokkal otthon is ismerkedhetsz, ellenben egy idegen ország teljesen más kultúrájával, más nemzetiségűekkel ilyen intenzitással csak akkor, ha nem keresed szándékosad kis nemzeted fiait.

Természetesen nem azt mondom, hogy fordíts hátat minden magyarnak, akit meglátsz, és néhány hónap után nagyon jó lesz egy kis hazait hallani, de ha végig magyarokkal pörögsz, akkor egyrészről sokkal kevésbé mozdulsz ki a komfortzónádból, másrészről sokkal kevésbé leszel nyitott másokra.

Ráadásul együtt, tömegben képesek vagyunk ugyanazokat a panaszokat, mantrákat mondogatni és egymásban erősíteni a negatívumokat, míg ha egy nemzetközi környezetben vagy, annyi új inger ér és annyira más szokásokat tapasztalhatsz, hogy talán az elsőre kevésbé jónak tűnő szituációk is megváltoznak a szemedben. Szóval, hidd el, ez az egyik legfontosabb tanács, amit érdemes követned!

 1. Fogd ezt fel befektetésként – a jövődbe!

Igen, egy évig utazgatni messze az országodtól az egy költséges móka. Sőt, bár ezt kevesen szokták elhinni, nem is fogja nagyon visszahozni a pénzt, amit beletettél, vagy jó, ha nullszaldósra jössz ki. Miért hiszem mégis azt, hogy ez bizony a legjobb befektetés, amit a jövődért tehetsz? Nézzük csak, mi mindent nyerhetsz egy ilyen utazással:

 • megismerheted a világ egyik legszebb országát (bármelyik desztinációt is választod, ez biztos, hogy így lesz), szabadon utazgathatsz benne egy évig – és ki ne imádná az ilyet?
 • felhagyhatsz mindennel és egy évig csak magadra figyelhetsz – gyakorlatilag tömény önismereti tréning. Itt aztán nem lesz kinek vetítened, ennyi idő alatt minden a felszínre jön. És nem szuperebb így szembesülni önmagunkkal, mint esetleg dokira költeni ezt a pénzt?
 • rengeteg különleges, hasonszőrű, izgalmas emberrel találkozhatsz a világ minden tájáról – többségünk csak felkel, bemegy a munkahelyére, ledolgozza, amit le kell, majd hazamegy. Hol tudnál ennyi új emberrel találkozni a mindennapokban, mint itt? Ráadásul van egy nagy közös kapcsolódási pont bennetek: imádtok utazni.
 • felturbózhatod a nyelvtudásod – kész. Erre nem is lehet mit írni. Mennyivel jobb így, mint száraz nyelvkönyveket bújni???
 • istenien mutat a CV-dben. Bizony, a hr-esek imádják az ilyen különleges történeteket, karaktereket és később itthon, vagy bárhol a világban jól fog mutatni, hogy mertél kiszállni a mókuskerékből, ráadásul jó problémamegoldó készségre utal egy ilyen út és nagyfokú önállóságra. Egy ilyen év után az önéletrajzod jelentősen felértékelődik és a karrieredben hirtelen ugrásra számíthatsz, ha ügyesen élsz ezzel a kalanddal.
 • egy életre ellát csodás emlékekkel, barátokkal, pozitív energiával – ha visszagondolsz majd erre az útra, biztos, hogy azt mondod, megérte! Akkor is, ha nehéz volt, mert akkor abból tanultál, de legalább megpróbáltad és nem lesz benned már sosem a ’mi lett volna, ha…’ kínzó érzése.

Szóval, lehet, hogy úgy tűnik, nem ez lesz a legtutibb befektetésed anyagilag, de ha biztosra akarsz menni, tedd a pénzed a bankba és kösd le. Viszont ha élményeket akarsz, önismeretet, karriert, kalandot és megélt álmokat, akkor ennél jobb lehetőség kevés van!

JUF18

 1. Ne hidd azt, hogy a WHS-es év az otthoni életed folytatása!

Mert nem az lesz. Sem rutinban, sem élményekben, sem életszínvonalban. Ha úgy fogod fel a WHS-es évedet, mint a lehetőséget, hogy az itthonitól totál eltérő dolgokat csinálhatsz és élhetsz meg, akkor rendben leszel. Akkor nem fog zavarni, hogy a kutya ágyában lesz csak ingyen szállásod, vagy hogy olyan szutykos helyen hajtod álomra a fejed, ahova amúgy zokniba se mennél be, csak gólyalábakon.

Mint ahogy az is oké lesz, ha 3-4 napig nem tudsz fürdeni, vagy hogy a korábbi szuper irodai munkádat lecseréled takarításra, farmer munkákra vagy vendéglátásra. Nem fogsz a barátokkal fancy helyeken vacsizgatni vagy iszogatni, se óriási shoppingolásokat folytatni, ha be is térsz valahová venni valamit, az vélhetően egy új farmer lesz, mert az előző már lerohadt rólad a gyümölcsszedés során, vagy egy váltás fekete nadrág, amiben a konyhában büdösödhetsz napi 12-14 órákat. Nem kapkodnak utánad majd a hr-esek és az itthoni munkatapasztalatod és diplomád odakint lehet, hogy semmit sem ér majd.

Ahogy itthon is nagy harc megy egyes munkahelyekért, kint is. Viszont ott beelőznek a helyiek, a PR-osok, az anyanyelviek, a nyugat-európai WHS-esek, szóval relatív kicsi annak az esélye, hogy tárt karokkal kapadozzanak utánad, ami maga után vonja azt is, hogy rosszabb munkákat fogsz kapni, szerény fizetésért. Mit tehetsz ez ellen? Készítsd magad erre fel pszichésen és akkor nem fog csalódás érni.

Én tudtam, hogy a diplomám semmit nem ér majd odakint, így megcsináltam egy okj-s képzést, amivel könnyedén el tudtam helyezkedni. Nem voltak illúzióim, akármennyire is ütős volt a CV-m a fejvadászok szerint, tudtam, hogy minimális az esélyem elhelyezkedni akár csak hasonló munkakörben is, mint itthon. Így hát örültem annak, hogy van egy másik lábam, amire támaszkodhatok, és még ha nem is szerettem vendéglátásban dolgozni, mégis megkerestem belőle a betevőt. Nyilvánvalóan nem éltem azon a színvonalon, mint itthon, de erre volt a tartalékom és a spórolási technikáim. Tudatosság!

 1. Ne ragadj le egy helyben!

Amit sokan kapásból elkövetnek hibát, hogy megérkeznek az adott célországba és lecövekelnek egy helyen, elkezdvén kialakítani a korábbi életük folytatását. Megállnak az első nagyobb városnál, keresnek munkát, szállást, és egyszer csak azt veszik észre, hogy ugyanabban a mókuskerékben vannak, mint itthon voltak, csak mindezt egy másik országban folytatják.

Telnek a hetek és a hónapok és rájönnek, hogy munka és egy stabilabb életszínvonal kialakítása/fenntartása mellett az utazgatásokra már nem jut idő/pénz, ezért bár a világ egyik legszebb országában vannak, mégsem látnak abból semmit.

És ez mindig nagy csalódáshoz vezet! Mert a working holiday-es utazgatás lényege, hogy valóban utazgass, járd be az adott országot, és ha ehhez szükséged van pénzre, akkor azt legálisan megkeresd. Éppen ezért javaslom, hogy az elején mindig kezdd az utazással, töltődj fel élményekkel, szerezz barátokat, ismerd meg önmagad, lépj ki a komfortzónádból, ÉLJ, aztán a többi úgyis jön magától.

 1. Merd élvezni!

No igen, talán ez a legnehezebb pont: elengedni a görcseinket, szorongásainkat, félelmeinket és elvárásainkat. Csak engedni, hogy a dolgok történjenek a maguk útján: nem túlszervezni, nem túlaggódni, csak élvezni, hogy egy ilyen szuper lehetőségben van részed, ez önmagában is nagy feladat! De abban biztos vagyok, hogy a legélvezetesebb része! És ha néha mélypont van, az is teljesen rendben van, hiszen az ember itthon, a megszokott kis életében sem boldog és önfeledt 0/24-ben egy éven keresztül.

JUF34

Engedd meg magadnak azt is, hogy összecsapjanak a fejed fölött a hullámok, hogy mérhetetlen honvágyad legyen, vagy épp hogy magányosnak érezd magad még akkor is, amikor épp egy tíz fős társasággal szörfözöl a világ egyik legmenőbb partján. Így van ez jól. Hullámvölgyek jönnek és mennek majd, de ha megengeded magadnak azt (a luxust), hogy kiélvezd az utad minden pillanatát, akkor valóban ez lesz életed legjobb éve!

Jó utat kívánunk!