Mi is az a Working Holiday vízum?

A Working and Holiday (WHS) vízumot annak érdekében vezették be, hogy azok is útra kelhessenek és beutazhassanak egy országot, akiknek egyébként nem lenne pénze, lehetősége hosszabb nyaralásra. A vízum egy évre szól és tartalmaz munkavállalási engedélyt, amivel egy évig dolgozhatsz legálisan. A Working Holiday vízum korhatára országonként eltérő, de általában 30 vagy 35 év és egyszer igényelheted meg minden országba, amellyel Magyarországnak van erre vonatkozó kétoldalú megállapodása.

Ezek jelenleg az alábbiak (zárójelben a hatálybalépés éve):

  • 🇳🇿 Új-Zéland (2013)
  • 🇰🇷 Dél-Korea (2013)
  • 🇹🇼 Tajvan (2014)
  • 🇯🇵 Japán (2017)
  • 🇦🇺 Ausztrália (2017)
  • 🇨🇱 Chile (2017)
  • 🇭🇰 Hong Kong (2018)

Mi nem a Working Holiday vízum?

A WHS nem munkavállalási vízum! Ismételjük: NEM MUNKAVÁLLALÁSI VÍZUM! És nem is azt a célt hivatott szolgálni, hogy agyon keresd magad. Nem is lehet vele. Sajnos az erről szóló írások borzalmasan félrevezetőek, ezért lássuk az igazságot: a vízumhoz (ami alapvetően egy hosszú ’turista vízum’) tartozik egy munkavállalási engedély is. Ezzel az engedéllyel dolgozhatsz legálisan az adott országban, de például Új-Zélandon egy adott munkáltatónál maximum három hónapot.

A Working Holiday vízummal főként szezonális, vendéglátós, vagy egyéb alkalmi munkákat tudtok levadászni. Arra találták ki eredetileg, hogy farmokon, gyárakban, vagy vendéglátásban, könnyen betanítható munkákat végezzenek azok, akik néhány hetet, hónapot eltöltenek egy-egy településen. Nem arra, hogy az egy évből 10 hónapig Aucklandben, vagy Sydney-ben legyél irodista.

Tehát, a vízum elsődleges célja az, hogy körbeutazd az adott országot, és miközben utazgatsz, szezonális munkákból keresd meg a következő úti célodra a fedezetet, illetve ismerkedj, barátkozz másokkal és mások kultúrájával.

 


 

Kövess minket Facebookon:

Csatlakozz WHS-es Facebook csoportjainkhoz:

ÁLTALÁNOS | 🇦🇺 AUSZTRÁLIA* 🇦🇺 | 🇯🇵 JAPÁN  🇯🇵 | 🇨🇱 CHILE 🇨🇱

* azoknak, akik már rendelkeznek legalább a kormányzati támogató dokumentummal – kérlek csak abban az esetben csatlakozz, ha már ez (vagy a vízum) megvan, köszi!