GYIK

Gyakori Kérdések

 

Nagyon szeretnék világot látni és hallottam, hogy létezik ez az éves Working Holiday vízum. Bárhová utazhatok ezzel?

Magyarországnak 2017-ben négy országgal (Új-Zéland, Ausztrália, Tajvan és Dél-Korea) van már életbeléptetett kétoldalú megállapodása, ezekbe az országokba tudsz jelenleg Working Holiday vízummal (WHS) utazni.

És mit kell tennem ahhoz, hogy ilyen vízumhoz jussak?

Először is érdemes tájékozódnod az oldalunkon, illetve Új-Zéland esetében az www.immigration.govt.nz honlapon, ausztrál whs-ről bővebben itt tájékozódhatsz. Az új-Zélandi vízumot évente egyszer nyitják meg (ez eddig mindig április második felében történt), ezt követően pedig pályázni kell rá. A többi ország esetében folyamatosan igényelheted, év közben is, személyesen.

Meddig érvényes ez a vízum és mivel másabb, mint egy turista vízum?

A Working Holiday vízum specialitása, hogy egy évig tudsz vele utazgatni, miközben akár dolgozhatsz is. Ez azért nagyszerű, mert nem kell egy évnyi tartalékkal rendelkezned, az utazáshoz szükséges pénzt menet közben is meg tudod keresni.

Tényleg tudok dolgozni is ezzel a vízummal? Ha igen, milyen munkákat kaphatok?

A Working Holiday vízum specialitása, hogy egy turista vízum és egy munkavállalási engedély ötvözése: WHS vízummal egy évig tartózkodhatsz az adott országban és vállalhatsz legálisan munkát. Főként egyszerűbb, szezonális jellegű munkákra gondolj.

Munkavállalás esetében van valamilyen korlátozás?

Igen, mivel a Working Holiday vízum nem egy munkavállalói vízum, így nem jogosít korlátlan munkavégzésre: egy évig dolgozhatsz és egy adott munkavállalónál maximum 3 hónapot (Ausztrália esetében ez 6 hónap).

Évente tényleg csak százan kaphatják meg ezt a vízumot?

Új-Zéland, Dél-Korea és Tajvan esetében igen, jelenleg még száz fő a létszámkorlát, de ha betartjuk az előírt szabályokat, remélhetőleg hamarosan nálunk is feltornázzák ezt ezer főre, vagy eltörlik.
Az ausztrál WHS már évi 200 főt engedélyez.

Jövőre leszek 35 éves. Akkor is pályázhatok még a Working Holiday vízumra?

A fogadó országtól függ: Dél-Korea és Ausztrália esetében 30 év a korhatár, Új-Zéland és Tajvan esetében 35 év.

Szükségem lesz valamilyen nyelvvizsgára a vízumhoz?

A vízumhoz nem kell, de értelemszerűen a saját helyzeted könnyíted meg, minél jobb nyelvtudással érkezel az adott országba. Különösen igaz ez az ázsiai országokra.
Az ausztrál WHS-hez szükséged lesz nyelvvizsgára. Az ausztrál vízum feltételeiről bővebben itt tájékozódhatsz

Tényleg tudok önkénteskedni Új-Zélandon?

Igen, de nem csak Új-Zélandon. Már világszerte dolgozhatsz szállásért és ellátásért cserébe. Csupán néhány dollárodba kerül évente, és a világ kinyílik számodra. Ez az egyik legjobb lehetőség az olcsó utazgatásra. A főbb információkért csekkold: www.workaway.info , www.helpx.net, www.wwoof.net.

Milyen közlekedési eszközzel érdemes Új-Zélandon utazgatni? Mindenképp vegyek autót?

Az autó óriási szabadságot ad, ez tény. Új-Zéland és Ausztrália is a roadtrip-ek országa, a campervan-ek (kvázi lakóautókká átalakított kocsik) őrületes tempóban cserélnek gazdát az utazók között. Emellett léteznek nagyon jó busztársaságok is, amik az egész országra nézve kínálnak felfedező utakat. Aki nem szeretne egyedül utazgatni, vágyik a nagy társaságra és nincs kedve stoppolni, azoknak ajánljuk az alábbi buszos hop on-hop off utakat:
Ha úgy döntesz, hogy a megérkezésed követően szeretnél autót vásárolni, fontos, hogy alaposan tájékozódj az autó állapotáról és javasoljuk a nemzetközi jogsi elkészítését is, mielőtt útra kelnél.

Új-Zéland tényleg annyira biztonságos ország?

Tényleg, Új-Zéland még mindig a tíz legbiztonságosabb ország között szerepel.

Igaz, hogy akár egy évnél is tovább maradhatok WHS vízummal?

Igaz, akár WHS vízummal is van rá lehetőséged, ha legalább három hónapig szezonális munkát végzel és ezt a munkáltatód le is igazolja. Ebben az esetben további három hónappal hosszabbodhat a vízumod.

A Working Holiday vízumot rajtatok keresztül kell igényelnem? És Ti tényleg tudtok segíteni a vízum megszerzésében?

A Working Holiday vízumot nem a WorkingHoliday.hu oldalon keresztül kell igényelned, hanem az adott ország Immigration honlapján, vagy a külképviseleti szerveknél.
Új-Zéland esetében online jelentkezhetsz itt: www.immigration.govt.nz
Ausztrália esetében személyesen kell igényelned a Kormányzati levelet, majd eljuttatnod azt a mellékletekkel együtt Berlinbe. Bővebben erről itt: http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/462-
Dél-Korea Külképviseleti szerv: Budapest, Andrássy út 109, 1062
Tajvan Külképviseleti szerv: http://www.roc-taiwan.org/hu_hu/index.html
A vízumot mindig az adott külképviselet bírálja el, azonban a vízum megszerzéséhez és az utazáshoz való felkészülésben mindenképp tudunk Neked segíteni, jó helyen jársz!

Olvastam az ausztrál vízum esetében, hogy Kormányzati Támogatói Levélre lesz szükségem. Ezt hol tudom beszerezni?

A levelet személyesen kell igényelned a Belügyminisztériumtól, sajnos meghatalmazást nem fogadnak el. Erről bővebben itt olvashatsz.

Kihez forduljak, ha segítségre lenne szükségem az utazásom során? Mit tegyek, ha elakadok mondjuk a hivatalos ügyek intézésével?

Nos, éppen ezért jött létre a WorkingHoliday.hu és ezért vagyunk mi! Éves mentori programunkat pont az ilyen helyzetek elkerülése/megoldása érdekében fejlesztettük ki. Minden mentoráltunknak személyre szabott támogatást nyújtunk az utazása során, így nem kerülhetsz gondba, de ha mégis megakadnál, itt vagyunk mögötted és segítünk.

Milyen repülőjegyet érdemes vennem?

Mi a China Airlines járatait ajánljuk. Ha bemondod a ’kiwi can fly’ kódot, akkor kifejezetten a Working Holiday vízumosoknak kidolgozott, rugalmas és kedvezményes jegyek közül választhatsz.

Szeretnék utasbiztosítást kötni, de nem tudom, hogy melyiket érdemes választanom. Tudnátok segíteni?

Igen. Mi a www.orbitprotect.com Working Holiday vízumosoknak szóló biztosítását ajánljuk.