Tények és tévhitek

Minden, amit a Working Holiday vízumról tudnod kell

-azaz tények és tévhitek a WHS-es utazással kapcsolatosan –

 

Annyi megkeresést, telefont, kérdést kapunk a Working Holiday vízummal kapcsolatban és annyi félrevezető, demagóg írás jelent meg főként az új-zélandi WHS-es utazgatásról, hogy úgy döntöttünk, összeszedjük Nektek 10 pontban a legfontosabb tudnivalókat a vízumról.
Íme:

1. Mi is az a Working Holiday vízum?

A Working and Holiday (WHS) vízumot annak érdekében vezették be, hogy azok is útra kelhessenek és beutazhassanak egy országot, akiknek egyébként nem lenne pénze/lehetősége hosszabb nyaralásra.
A vízum egy évre szól (szezonális munkák esetében további három hónappal meghosszabbítható) és tartalmaz munkavállalási engedélyt, amivel egy évig dolgozhatsz legálisan, egy adott munkavállalónál maximum három hónapot. A Working Holiday vízum korhatára országonként eltérő, de általában 30 vagy 35 év és egyszer igényelheted meg minden országba, amellyel Magyarországnak van erre vonatkozó kétoldalú megállapodása.
Ezek 2017-ben az alábbiak:
  • Új-Zéland,
  • Dél-Korea,
  • Tajvan,
  • Ausztrália
  • (Chile)
  • (Japán)
Magyarországon évi 100 ember igényelheti meg a Working Holiday vízumot, ami azt jelenti, hogy bizonyos országok esetében pl. Új-Zéland, nagyon résen kell lenni, mert a vízumnyitástól számított pár perc alatt betelnek a helyek.

2. Mi nem a Working Holiday vízum?

A WHS nem munkavállalási vízum! Ismételjük: NEM MUNKAVÁLLALÁSI VÍZUM! És nem is azt a célt hivatott szolgálni, hogy agyon keresd magad. Nem is lehet vele. Sajnos az erről szóló írások borzalmasan félrevezetőek, ezért lássuk az igazságot: a vízumhoz (ami alapvetően egy hosszú ’turista vízum’) tartozik egy munkavállalási engedély is. Ezzel az engedéllyel dolgozhatsz legálisan az adott országban, de egy adott munkáltatónál maximum három hónapot. Ez a szabály azért jött létre, hogy kiszűrjék a kéretlen gazdasági bevándorlókat.
Tehát, a vízum elsődleges célja az, hogy körbeutazd az adott országot, és miközben utazgatsz, szezonális munkákból keresd meg a következő úticélodra a fedezetet, illetve ismerkedj, barátkozz másokkal és mások kultúrájával.

3. Kiknek kedvező ez a vízum?

Ha korhatár szempontjából közelítjük meg, akkor 18 és 30/35 év közötti fiataloknak, akiknek van annyi alaptőkéjük, hogy elinduljanak, és néhány hónapig fedezzék kiadásaikat.
Ha pénz oldalról közelítjük meg, akkor muszáj, hogy legyen némi tartalékod, ezt maga az új-zélandi Immigration Office is előírja a vízum feltételeként, illetve valamennyi partnerország külképviselete (országonként eltérő nagyságú tétel).
Ez az összeg pl. Új-Zéland esetében jelenleg 4200 NZD, amit random módon ellenőrizhetnek is a belépéskor, tehát valóban rendelkezned kell vele.
Miért fontos ez? Mert Új-Zéland baromi messze van, és még annál is drágább! Ha nem tudod megoldani a krízishelyzeteket, ha nincs mihez nyúlnod, akkor nem tud érted elugrani a haverod, szüleid, jótündéred, hogy megoldja és hazavigyen. Csak gondolj bele, egy SOS helyzetben vásárolt repjegyed alsó hangon 2-6 ezer NZD-re rúghat.
Tehát, ha Te egy olyan kalandvágytól fűtött, utazni imádó, más kultúra iránt nyitott és azt tisztelő fiatal vagy, aki szeretné bebarangolni pl. Új-Zélandot, akkor Neked való.

4. Kiknek biztos nem ajánljuk a WHS-t?

Olyanoknak semmiképp nem, akik azt gondolják, ez egy munkavállalási vízum és atyaég, havi 400 ezret is meg lehet keresni kint minimálbérből.
Bár nem jársz messze az igazságtól, tényleg lehet ennyit keresni, de könyörgöm, ne legyen illúziód: megélni minimum 350.000 Ft lesz havonta, ha ugyanúgy fizetsz a szállásért, étkezésért és egyéb járulékos költségért. Új-Zéland nagyon drága ország, de egy egy éves utazgatás sokba kerül Tajvanon, Dél-Koreában és Ausztráliában is.
Ha tehát azért akarsz kimenni, mert itthon nincs normális munkád, nem találod a helyed, amúgy sem tudsz egyedül megoldani semmit és hadilábon állsz a nyelvekkel is, akkor keress más megoldást, mert ez a lehetőség nem a Te utad lesz.

5. Lehet-e dolgozni a vízummal?

Mint említettük, a vízum egyik eleme egy munkavállalási engedély.

Fontos azonban kiemelnünk, hogy WHS-sel főként szezonális, vendéglátós, vagy egyéb alkalmi munkákat tudtok levadászni. Arra találták ki eredetileg, hogy farmokon, gyárakban, vagy vendéglátásban, könnyen betanítható munkákat végezzenek azok, akik néhány hetet, hónapot eltöltenek egy-egy településen. Nem arra, hogy az egy évből 10 hónapig Aucklandben, vagy Sydney-ben legyél irodista.

Éppen ezért könnyen és gyorsan találhatsz munkát éttermekben, kocsmákban, farmokon vagy olyan munkakörökben, ahol 1-2 nap alatt betanulsz, míg irodai munkákat megcsípni jóval nehezebb. Persze nem lehetetlen és van is rá példa, de ez főleg akkor igaz, ha egyébként is hiányszakmás vagy, vagy azzal nagyon rokon végzettséged és/vagy tapasztalatod van.
És hogy mi kell ehhez mindenképp: egy, az adott ország szokásainak megfelelő CV (igen, teljesen más, mint amit itthon használunk), referencia (ezt nagyon komolyan veszik odakint, valóban felhívják a referencia személyt és kérnek igazolást a munkádról), illetve jó angol (vagy az adott ország anyanyelve). Ezentúl értelemszerűen bankszámlaszám és adószám.
Új-Zélandon nem ismerik a fekete munka fogalmát, nem fogod ’borcsiban’ kapni a fizetésed: köttök egy hivatalos munkaszerződést (nem árt, ha pontról-pontra átolvasod és meg is érted, ne később érjen meglepetés), kérik egyből az IRD number-ed (adószámod) és a számlaszámod. Egyébként fel sem vesznek.

6. Mit ne csinálj a vízummal?

Ne trükközz! Nyomatékosan és nagyon szépen kérlek, ne használd arra a vízumot, hogy illegálisan, a szabályrendszert átjátszva dolgozz. Ez a vízum nagyszerű és egyedülálló lehetőség évi 100 fiatalnak arra, hogy világot lásson. Te is szeretnél közéjük tartozni, Te is hálás leszel, ha kijutsz, ne tolj ki az utánad jövőkkel.

Mi még próbaidősök vagyunk. ez azt jelenti, hogy ha a következő években is korrektül, a szabályok szerint élünk a vízum adta lehetőséggel, akkor jó eséllyel néhány éven belül remélhetőleg eltörlik a 100-as korlátot, valamint új országokba (pl. Kanada, Chile, stb.) is lesz esélyünk eljutni.
Törekedj hát arra, hogy mindent szabályszerűen csinálj és ösztönözd erre a többieket is!

7. Mi kell a jelentkezéshez és hogyan zajlik?

Ausztrália, Dél-Korea és Tajvan esetében a jelentkezés személyesen zajlik. Az ausztrál WHS-hez Kormányzati Támogató Levél kell, amelyet szintén személyesen, a Belügyminisztérium Személyes Ügyfélszolgálati és Okmányügyeleti Főosztályán (1133 Budapest, Visegrádi utca 112.) előzetesen foglalt időpontban lehet igényelni. Időpontot a 1818-as telefonszámon (külföldről: +36-1-550-1858) lehetséges foglalni 2017. január 16-tól.

Dél-Korea és Tajvan esetében az adott külképviseleten kell időpontot kérni és a kérelmet személyesen a helyszínen, vagy a honlapról letöltött dokumentumot magaddal víve kell igényelni.

Új-Zéland esetében a regisztráció kezdete magyar idő szerint: 2017. április 27. 0:00 óra (tehát ápr. 26. késő este).
A jelentkezéshez szükséged lesz:
  • a magyar útleveledre, amely az Új-Zélandról való tervezett haza indulástól számítva még legalább 3 hónapig érvényes kell, hogy legyen.
  • érvényes személyi igazolványra
  • 208 NZD (~ 40.000 Ft) jelentkezési díj kifizetése MasterCard vagy VISA kártyával
  • szuper módon hasító netre és előzetes regisztrációra az http://immigration.govt.nz/ oldalra (itt fogsz ugyanis jelentkezni a vízumra!)
A jelentkezést követően (de akár már korábban is bejelentkezhetsz) kérned kell egy időpontot a Kútvölgyi Klinikára, Dr Böröcz Zoltán és Dr Masszi András doktorok valamelyikéhez (Kútvölgyi út 4 Klinika, 1125 Budapest, III. emelet, Telefon: +36 30 9545 267), ahol kiadják Neked a szükséges igazolást a mellkasröntgen eredményéről. Ezt a leletet most már elektronikusan küldik meg az Immigration Office-ba, de nem árt résen lenni, mert időnként nem működik a rendszer és könnyen ki lehet futni a határidőből, ami a lehetőség elbukásával jár!
Ezeken kívül egy dolgod van: készülj fel, amennyire csak lehet a vízumigénylésre, mert csupán a 100 leggyorsabb fog bejutni!

8. Mi az, ami nélkül ne indulj el világgá?

ANGOL! Egészen pontosan stabil nyelvtudás, ami minimum egy közép és felsőfok közötti angol. Miért? Több oka is van: amit mi itthon nyelvoktatásnak hívunk, azt máshol viccnek. Amit Te magabiztos középfokú nyelvtudásnak gondolsz, azzal máshol épp csak labdába rúghatsz.
Ráadásul Neked nem a többi, közepes szinten bizonytalankodó magyar a konkurenciád egy munkakeresésnél: Neked a kiwik vagy ozzie-k, az angolt születésük óta tanuló bevándorlók (pl. indiaiak), a már jó pár évet az adott országban eltöltött bevándorlók a versenytársaid, akik magabiztosan használják a nyelvet és már sokkal rutinosabban mozognak az adott országban.
Ezenkívül gondolj bele, egyedül vagy a világ másik végén, muszáj, hogy ki tudd magad fejezni, bármi történjék is.
Bizonyos munkákhoz pedig meghatározott szintű angoltudás elvárt, Új-Zélandon pl. 6.5-7-es IELTS eredmény feltétel egyes állások betöltéséhez, ezért javasoljuk, hogy kiutazás előtt nagyon feküdj rá a nyelvre és teszteld magad egy IELTS nyelvvizsgával.
Ezentúl mindenképp legyen biztosításod: legyen szó akár rólad, akár a csomagjaidról. Már léteznek olyan biztosítások, amiket direkt a WHS vízumhoz találtak ki és nagyon kedvezményes áron nyújtják a biztosítók.
És végül, de nem utolsó sorban: RETÚRJEGY, vagy annak ára. Igen, lehet az nyitott végű jegy, vagy teljesen rugalmas lehetőség, de hidd el, kritikus helyzetben nagyon fontos (ne két nap alatt kelljen venned 6000 NZD-ért jegyet), ráadásul a vízum feltételét is képezi.

9. Kik vagyunk mi és miben segítünk Neked?

Olyan volt WHS-es utazók, vagy Új-Zélandról hazatért diákok, munkavállalók, akik a korábbi évek tapasztalatait kívánják a kiutazni vágyókkal megosztani. A WHS vízummal kapcsolatos legfontosabb infókat adjuk át, segítünk a felkészülésben, menetrend tervezésben, önkéntes és fizetős munkakereső oldalak használatában, illetve bármilyen gyakorlati kérdésben, ami az előkészület, vagy a kintlét alatt felmerülhet.
Ellenben NEM VAGYUNK BEVÁNDORLÁSI ÜGYNÖKÖK, ezt kizárólag az erre specializálódott, akkreditációval rendelkező személyek végezhetik, így bevándorlással és egyéb vízumtípussal kapcsolatos kérdésekre nem áll módunkban válaszolni.
Továbbá NEM VAGYUNK MUNKAKÖZVETÍTŐK sem, így nem tudunk Neked/helyetted munkát keresni és szerezni sem, éppígy szállás lehetőségeket is csak ajánlhatunk, de nem szerzünk és garantálunk Neked.

10. Honnan tudhatsz meg még többet a vízumról?

Először is böngészd át a www.workingholiday.hu oldalt, itt minden lényeges infót megtalálsz. Ezentúl ajánljuk figyelmedbe soron következő ingyenes online beszélgetésünket, amelynek témája az új-zélandi WHS előnyei és buktatói lesznek.
Az esemény linkjét eléred itt.
Megtekintheted továbbá kis videós tájékoztató filmjeinket is a youtube csatornánkon.
Ha pedig folyamatosan szeretnél naprakész lenni, akkor kövess minket facebook oldalunkon, kérdés esetén pedig keress minket az info@workingholiday.hu e-mail címen.
Mivel a jelentkezések 99%-a Új-Zélandra történik, így főként ezzel kapcsolatos infókat tudunk megosztani, de kapcsolatban állunk a további célországok releváns képviselőivel is, így kérdezz minket bátran.

Hidd el, ha ezeket figyelemmel tartod és mindenre alaposan felkészülsz, akkor biztos, hogy ez lesz életed legjobb éve!